Catering – codzienna dostawa smacznych produktów

Społeczeństwo obecnie ma już znacznie większą świadomość na temat złego wpływu niektórych substancji na nasz organizm. Wszystko przez to, że coraz więcej ludzi na co dzień boryka się z licznymi problemami powstałymi wskutek nietolerancji pokarmowych. Nasiliły się one w ostatnich latach bardzo mocno oraz przyczyniły do tego, że na dolegliwości układu trawiennego chorują coraz młodsi. Jeszcze kilka lat temu takie sytuacje były trudne do wyobrażenia, stały się jednak faktem. Na nietolerancję glutenu choruje coraz więcej młodych ludzi. Gluten wchodzi w skład coraz większej ilości surowców spożywczych. Musi być dodawany do jedzenia, bo tylko dzięki niemu jedzenie wolniej się psuje i dłużej zachowuje świeżość. Ale czy to stwierdzenie można traktować jako usprawiedliwienie? Na pewno nie! Obecność glutenu w produktach spożywczych jest wodą na młyn wielu firm zajmujących się masową produkcją żywności na szeroką skalę, a przecież żaden wytwórca nie chce być stratny. Okazuje się, że tuż po branży farmaceutycznej, naszym oprawcą staje się też branża spożywcza. Sposobem na walkę z przetworzoną żywnością może być catering dietetyczny

Dieta catering
Catering dietetyczny

Jaki catering wybrać?

Firmy oferujące catering dietetyczny działają w większości polskich miast, gdzie silnie tętni życie i gdzie mieszkańcy nie zawsze mają na tyle czasu i ochoty, by z pasją przyrządzać zdrowe posiłki. Nawiązać współpracę z tego typu firmą w kwestii zdrowego żywienia to nic trudnego. Wystarczy wyszukać w Internecie propozycji danych restauracji i stołówek, zadzwonić pod wskazany w danych kontaktowych numer telefonu, by już od następnego dnia móc cieszyć się posiłkami dostarczanymi nam pod wskazany adres do domu, a nawet do pracy, jeśli zajdzie taka potrzeba. Firmy cateringowe mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu, ponieważ wielu przedsiębiorców z dziedziny gastronomii odkryło, że świadczenie usług cateringowych w dziedzinie biznesu okazuje się być żyłą złota. Tak naprawdę jest, ale pod warunkiem, gdy oferta żywieniowa jest zróżnicowana i dopracowana na właściwym, wysokim poziomie.

Co można znaleźć w cateringu dietetycznym?

Dania są bardzo zróżnicowane. Zaczyna się już od interesującego śniadania. Do boxów śniadaniowych trafiają liczne dania stworzone na bazie kasz oraz płatków bez glutenu. To właśnie te produkty spożywcze najlepiej nas rozgrzewają rano i dostarczają nam energii. Trudno sobie wyobrazić catering dietetyczny bez świeżych warzyw i owoców, to one dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów. Około południa można się spodziewać obiadu. Składa się on z dietetycznej zupy na bulionie z minimalną ilością tłuszczu. Na drugie danie można się spodziewać specjału opartego na rybach, chudym mięsie lub soi. Do tego w boxie znaleźć się może ryż, ziemniaki oraz mnóstwo duszonych warzyw. Wszystko to doprawione jest gamą najbardziej aromatycznych przypraw. Nie można oprzeć się tym zapachom i gdy przedstawiciel cateringowy pojawia się w siedzibie naszej firmy, to znak, że pora zrobić sobie upragnioną przerwę od wszelkich obowiązków. Na kolację trafić mogą do naszych rąk dietetyczne kanapki z chudym serem, jajkiem oraz dużą ilością sezonowych warzyw. Smaczne są także sałatki owocowe. Smakują przede wszystkim latem, gdy wokół aż roi się od sezonowych owoców, które w ciągu pozostałych pór roku nie są tak bardzo dostępne. 

Środki zastępcze na gluten

Naprawdę istnieją sposoby na to, by wyeliminować gluten z codziennej diety. Specjaliści opracowujący catering dietetyczny dla wszystkich chętnych korzystają z wiedzy ludzi, którzy całe lata poświęcili na to, by zmniejszyć wpływ glutenu na nasze odżywianie. Mało kto jeszcze kilkanaście lat temu wiedział o tym, jak pyszne wypieki mogą nam wyjść z czerwonej fasoli, zamiast mąki i margaryny. Czy orientowaliście się kiedykolwiek w tym, że można z łatwością przygotować najsmaczniejsze i pożywne naleśniki z kaszy jaglanej? Odpowiednio doprawione tofu zastąpi nam rybę, a za pomocą soi całkowicie z diety wyeliminować można mięso! Możliwości jest wiele. Osoby korzystające z cateringu dietetycznego są znacznie bardziej zachęcone do przeprowadzania poszukiwań na własną rękę, nie boją się sięgać po nowe, rewolucyjne metody odżywiania! 

Bogactwo smaków i aromatów!

Wszyscy, których zafascynował catering dietetyczny, zgodnie przyznają, że już po krótkim czasie widać efekty. Gluten w naszych organizmach jest w stanie poczynić wiele szkód, z pozoru na samym początku niezauważalnych. Pojawiają się problemy z koncentracją, żołądkiem, trawieniem. Nietolerancje pokarmowe powodują, że stajemy się coraz bardziej rozdrażnieni i zaczynamy mieć problem z nawet najprostszymi czynnościami. Opracowanie i stosowanie odpowiedniej diety uchronić nas może przed zespołem jelita drażliwego, a także chorobą Leśniowskiego – Crohna. Osoby zmagające się z tymi schorzeniami na co dzień mają bardzo utrudnione, codzienne funkcjonowanie. Rezygnacja ze złych i przypadkowych nawyków żywieniowych pozwala na dłużej zachować radość życia i w pełni cieszyć się zdrowiem. A przecież ono jest dla nas wszystkich najważniejsze!